Podczas gdy badania nad związkiem pomiędzy odżywianiem a trądzikiem są zarówno niejednoznaczne, jak i kontrowersyjne, większość naukowców zgadza się, że wysoki indeks glikemiczny oraz zbyt duża ilość produktów mlecznych mogą zaostrzać stan skóry skłonnej do wyprysków. Istnieje również wiele dyskusji na temat możliwego wpływu innych pokarmów. Czy dieta na trądzik naprawdę może być skuteczna?
W tym artykule przyjrzymy się niektórym pokarmom najczęściej kojarzonym z trądzikiem, podkreślimy znaczenie zdrowej, zbilansowanej diety oraz zasugerujemy, w jaki sposób możemy zmienić i monitorować spożywane produkty, aby sprawdzić, czy mają one pozytywny wpływ na naszą skórę.
W jaki sposób odżywianie i trądzik są ze sobą powiązane?
Nauka o żywieniu i zdrowy rozsądek mówią nam, że zdrowa, zrównoważona dieta jest kluczem do zdrowego ciała i zdrowej skóry. Dlatego warto stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić osobisty dziennik wszystkiego, co jesz, a co Twoim zdaniem może wywoływać wypryski i trądzik na Twojej skórze.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
Spróbuj zastąpić pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (np. pokarmy rafinowane, takie jak biały cukier i białe pieczywo, słodycze, ziemniaki, biały ryż) pokarmami o średnim lub niskim indeksie glikemicznym, które wolniej uwalniają cukier (np. nasiona roślin strączkowych - fasola i soczewica - oraz produkty pełnoziarniste, niektóre owoce i warzywa). Indeks glikemiczny może być mylący. Żywność przygotowana z dodatkiem tłuszczu ma niższy indeks glikemiczny niż ta sama żywność, do której tłuszcz nie został dodany. Dzieje się tak dlatego, ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie węglowodanów. Tak więc chipsy mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, ale to nie znaczy, że są dla lepsze dla zdrowia. Dieta o niskim IG może być również dietą wysokotłuszczową i dlatego należy ją stosować z rozwagą.
Błonnik w diecie
Żywność o wysokiej zawartości błonnika (owies, soczewica itp.) może również pomóc w regulacji insuliny (insulina jest znana z tego, że stymuluje wydzielanie hormonów płciowych, które mogą wywoływać trądzik). Dieta bogata w fitoestrogeny - naturalne, roślinne hormony występujące w takich produktach jak soja, fasola i soczewica - może również pomóc w utrzymaniu równowagi hormonalnej.
Spożycie nabiału
Mleko krowie ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, jednak wiadomo, że w niektórych przypadkach może wywołać trądzik. Dzieje się tak z uwagi na obecność białka mleka krowiego zwanego kazeiną. Ma ona skłonności do wywoływania napadów trądziku i zaostrzania stanów zapalnych skóry. Jeśli cierpisz na wypryski, możesz spróbować zmniejszyć ilość spożywanych produktów mlecznych (mleka, maślanki, masła, jogurtu, twarogu, śmietany, sera i lodów), aby sprawdzić, czy będzie to miało pozytywny wpływ na Twoją skórę. Nie jest to zasada dotycząca wszystkich osób, jednak warto zaobserwować czy nabiał wpływa na stan Twojej skóry.
Czekolada w diecie
Nie ma rozstrzygających badań na temat związku między czekoladą a trądzikiem, jednak czekolada nadal często obwiniana jest za powstawanie wyprysków2. Czekolada jest bogata w cukier, więc ma wysoki indeks glikemiczny, a oprócz zawartości cukru, czekolada mleczna również - rzecz jasna - zawiera mleko, które również może wywołać trądzik. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady, spróbuj wybrać gorzką czekoladę.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Omega-3 i Omega-6 to kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowego organizmu. Szczególnie ważny jest stosunek między nimi, ponieważ pomaga on modulować stan zapalny.3 Ponieważ ludzie spożywają obecnie więcej olejów roślinnych (np. olej słonecznikowy), równowaga kwasów omega w naszym organizmie zmieniła się na rzecz kwasów omega-6. Aby temu zaradzić, naukowcy zalecają, abyśmy spożywali więcej kwasów tłuszczowych Omega-3. Kluczowym źródłem Omega-3 jest olej rybny. Tłuste ryby są bogate w składniki odżywcze i jako takie są ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Ryby i owoce morza mają również niski indeks glikemiczny, a oleje rybne są znane jako dobre dla skóry. Inne źródła Omega-3 obejmują orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona chia i siemię lniane (choć te ostatnie muszą być zgniecione przed dodaniem do posiłku, aby uwolnić swoje korzyści).