Muzeum Chleba znajdujące się w Radzionkowie umożliwia zwiedzającym poznanie historii oraz kultury regionu, a także dostarcza im wspaniałej, rodzinnej rozrywki. Założone zostało przez Piotra Mankiewicza, pasjonata i kolekcjonera, który obdarzał Górny Śląsk ogromnym zamiłowaniem. Założyciel uważał, że każdy z nas powinien zostawić coś po sobie, dla przyszłych pokoleń. Misją obiektu jest uczenie szacunku do chleba oraz przedstawienie związanych z nim tradycji.
- Czym jest Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek?
- Co można zobaczyć w Muzeum?
- Od ziarenka do bochenka
- W dawnej szkole
- Stroje rozbarskie
- Niecodzienne przedmioty codziennego użytku
- Zwiedzanie muzeum
Czym jest Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek?
Muzeum Chleba to obiekt, który powstał z szacunku dla historii. Znajdujące się w nim eksponaty były gromadzone przez długi okres, aby móc przedstawić zwiedzającym wszystko to, co służyło do wytwarzania chleba. Zbiory muzeum takie jak na przykład maszyny i urządzenia, narzędzia, tematyczne pocztówki czy archiwalne dokumenty, były kolekcjonowane przez 10 lat przed udostępnieniem do zwiedzania obiektu, a ich ilość stale się zwiększa.
Pierwotnym założeniem twórcy muzeum było umożliwienie piekarzom i cukiernikom gromadzenia zabytkowych narzędzi służących im do pracy. Obecnie obiekt pełni funkcję ogólnodostępnej placówki oświatowej, w której zarówno dzieci, młodzież, jak i dorośli mogą dowiedzieć się, jak wyglądała ogólna historia chleba oraz jakie maszyny i urządzenia były dawniej wykorzystywane do jego produkcji.
Warto wspomnieć również o tym, że Muzeum Chleba od października 2006 roku znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki, a od 2010 roku uczestniczy w Święcie Szlaku Zabytków Techniki, czyli Industriadzie.
Co można zobaczyć w Muzeum?
W Muzeum Chleba Szkoły i Ciekawostek zwiedzający mogą podziwiać cztery wystawy stałe:
- Od ziarenka do bochenka,
- W dawnej szkole,
- Stroje rozbarskie,
- Niecodzienne przedmioty codziennego użytku.
Od ziarenka do bochenka
Jak sama nazwa wskazuje, jest to wystawa stała ściśle związana z procesem wytwarzania chleba. Opowiada od A do Z o tym, jak wygląda jego produkcja, czyli że aby wyprodukować bochenek chleba, niezbędna jest praca rolnika, który sieje i zbiera ziarna z pola, aby młynarz mógł zrobić ze zboża mąkę, z której następnie piekarz wyrobi ciasto na chleb. Wypieczony chleb zostaje rozwożony do sklepów, aby mógł trafić na stół wielu Polaków.
Wystawa od ziarenka do bochenka to nie tylko poznawanie historii, oglądanie projekcji filmów czy zapoznawanie się z narzędziami niezbędnymi do wytwarzania chleba. Podczas zwiedzania wystawy organizowane są warsztaty, podczas których każdy z uczestników może samodzielnie uformować plecionkę, która zostanie poddana wypieczeniu. Stworzone przez siebie plecionki można zjeść i ocenić efekt swojej pracy. Jest to element zwiedzania, który doceniają nie tylko najmłodsi zwiedzający.
W dawnej szkole
Wystawa stała „W dawnej szkole” pozwoli zwiedzającym zobaczyć, jak kilkadziesiąt lat temu wyglądały szkoły. Podczas oprowadzania można usiąść w prawdziwych, drewnianych szkolnych ławkach, zobaczyć dawne elementarze, książki, przybory czy nawet stroje. Wystawa przedstawia historię nauczania oraz panujące wiele lat temu zwyczaje.
Ciekawym elementem zwiedzania jest możliwość spróbowania, jak pisze się rysikami na kamiennych tabliczkach, tak jak to robiło się kilkadziesiąt lat temu w szkole.
Stroje rozbarskie (bytomskie)
Podczas zwiedzania tej wystawa stałej osoby odwiedzające muzeum mogą zobaczyć, jak wyglądają stroje rozbarskie, czyli ubrania, które należą do grupy strojów śląskich. Dawniej zakładanie lokalnego stroju oznaczało manifestowanie przynależności do polskiej narodowości. Było to niezwykle istotne i stanowiło przeciwwagę do procesów germanizacyjnych.
Niecodzienne przedmioty codziennego użytku
Wystawa „Niecodzienne przedmioty codziennego użytku” ma niecodzienną formę i mocno angażuje osoby zwiedzające do wspólnego główkowania i zabawy. Elementy tworzące wystawę celowo nie zostały podpisane, aby goście muzeum mogli odgadnąć, czym jest dany przedmiot i do czego służył.
Zwiedzanie muzeum
Zwiedzanie Muzeum Chleba trwa około dwóch godzin. Nie tylko grupy zorganizowane, ale każda, nawet pojedyncza osoba zwiedzająca jest oprowadzana po muzeum przez przewodnika. Usługa przewodnicka jest wliczona w cenę biletu. Ceny biletów wstępu są zależne od tego, czy będzie to zwiedzanie z warsztatami (35 zł/os.), czy bez nich (30 zł/os.).
Jeśli zwiedzającym zależy na tym, aby móc wziąć udział w warsztatach i własnoręcznie uformować plecionki, warto przed wizytą upewnić się, czy jacyś inni zwiedzający są również zapisani na ten sam dzień. Warsztaty organizowane są dopiero w momencie, gdy nazbiera się grupa licząca co najmniej 15 osób.
Zwiedzanie Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek może być bardzo ciekawym przeżyciem. Zapewni nie tylko sporą dawkę rozrywki, ale także sprawi, że dowiemy się czegoś zupełnie nowego lub poszerzymy swoją wiedzę. W muzeum znajduje się naprawdę wiele eksponatów, również tych bardzo drobnych, które łatwo przeoczyć. Nawet kilkukrotne zwiedzenie tego miejsca może zapewnić sporo wrażeń.