Samochody gastronomiczne i przyczepy gastronomiczne do czasu pandemii zyskiwały na popularności. W roku 2019 były organizowane liczne zjazdy food trucków, a dodatkowo te były obecny w okolicach stadionów podczas koncertów, meczów i innych wydarzeń kulturalnych. Następnie nastał okres, w którym wielu przedsiębiorców musiało zamknąć swoje biznesy, ale wraz z rokiem 2021 pojawia się nowa nadzieja dla osób chcących wejść w ten biznes. Przyczepy gastronomiczne będą oblegane w momencie zdjęcia restrykcji, a liczba wozów będzie istotnie mniejsza niż w roku 2019, co za tym idzie łatwiej będzie nie tylko pozyskać klienta, ale również go utrzymać i wypracować sobie markę.
Pojazdy gastronomiczne w Polsce
Do podstawowych pojazdów gastronomicznych zalicza się przyczepy gastronomiczne oraz food trucki. Przyczepa gastronomiczna to jak sama nazwa wskazuje mobilna restauracja mieszcząca się w przyczepie. Przyczepy gastronomiczne są często fajnie ozdobione, w taki sposób aby każdy kojarzył daną markę. W przypadku przyczep gastronomicznych ich wygląd ma kluczowe znaczenie w przyciągnięciu klienta z okolicy i dokończeniu transakcji. Gdy widzimy wyróżniający się “lokal” to właśnie jego ofertę sprawdzamy, a gdy nie mamy zastrzeżeń do cen i poziomu higieny to właśnie w nim dokonujemy zakupu.
Jednak samym wyglądem nie zdobędziemy klientów, którzy będą do nas wracać, a po skończonym sezonie wrócą gdy kolejny się rozpocznie. Główne znaczenie ma jedzenie jakie podajemy, a zarówno w przyczepach jak i food truckach można przygotować wiele posiłków. W przyczepach gastronomicznych sprzedaje się standardowo burgery, kebaby, ale i mniej spotykane produkty jak wędzone ryby. Przyczepa jest bardzo wdzięcznym materiałem do dostosowania. Prostokątny kształt w pewien sposób determinuje rozłożenie szafek, kuchenek i innych przedmiotów. Jednak cały projekt musi zostać dokładnie przemyślany tak aby ergonomia pracy była jak największa, w końcu nie chodzi o to żeby pracownik wykonywał puste przebiegi i dodatkowo się męczył a dodatkowo spowalniał wydawanie posiłków.
Przyczepy gastronomiczne mają swoje przewagi nad food truckami, ale również w innych aspektach nieco ustępują jednak zasadniczo są to bardzo zbliżone do siebie rozwiązania.
Food Truck, właśnie z tą nazwą większość osób kojarzy jedzenie wydawane na ulicy. Mianem food trucków określa się praktycznie każdą przyczepę gastronomiczną, tak jest łatwiej, ale i wiele osób nie zwraca uwagi na oczywiste różnice w aspektach technicznych. Przede Wszystkim food truck porusza się o własnych mechanicznych siłach, gdyż został stworzony na bazie samochodu dostawczego. Niejako powoduje to większą mobilność, ale równocześnie problemy gd auto się zepsuje. W przypadku przyczepy podpinamy inny samochód i jedziemy, tutaj niestety biznes zostaje wstrzymany i musimy czekać aż mechanik naprawi usterkę. Jednak w większości wypadków zarówno food trucki jak i przyczepy gastronomiczne stoją w tym samym miejscu przez praktycznie cały sezon. Wiele osób uważa, że może takim autem stanąć gdzie chce, a tak na dobrą sprawę zdecydowana większość miejsc wymaga uiszczenia comiesięcznej opłaty do miasta. Mobilność pozwala sprawdzić kilka lokalizacji i wybrać najbardziej dochodową, przy której się zostaje.
Podobnie jak w przypadku przyczep tak i food truck powinien się wyróżniać. Chociaż zdarzają się nierzucające w oczy samochody gastronomiczne, które doskonale sobie radzą, to jeżeli w okolicy działa już konkurencja warto zaznaczyć swoją obecność. Również w przypadku food trucków masz możliwość wykonywania większości nieskomplikowany posiłków. Naturalnie nie będzie to menu jak w restauracjach, ale ludzie nie tego oczekują od tego typu miejsce.
Jeżeli zastanawiasz się które rozwiązanie będzie dla Ciebie optymalne musisz brać pod uwagę kilka aspektów z jak docelowy budżet projektu, teren na jakim będziesz sprzedawać czy skalowalność biznesu. Warto zaznaczyć, że rozróżniamy jest dużo mniejsze pojazdy gastronomiczne jak rowery czy wózki gastronomiczne. Jednak tego typu formy biznesu są raczej zarezerwowane dla osób chcących dorobić w okresie letnim. Jeżeli chcesz wejść w biznes gastronomiczny to teraz będzie dobry moment, Ci którzy dobrze go wykorzystają będą za kilka lat się cieszyć, że zaryzykowali. Wykonanie projektu przyczepy czy samochodu gastronomicznego nie jest łatwą sprawą, dlatego zleć to zajęcie ludziom, którzy zjedli na tym biznesie zęby. Firma BANNERT od lat dostarcza oryginalne realizacje swoim klientom. Więcej informacji znajdziesz na stronie tego polskiego producenta: