Jedną z diet, która wzbudza coraz większe zainteresowanie, jest dieta niskowęglowodanowa. Zanim jej spróbujesz, skorzystaj z rzetelnych informacji. Odchudzanie nie powinno w żaden sposób szkodzić zdrowiu, dlatego sprawdź, jakie efekty gwarantuje. W poniższym artykule zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze kwestie związane z dietą niskowęglowodanową.
Na czym polega dieta niskowęglowodanowa ?
Dieta niskowęglowodanowa (LCD) opiera się na wyraźnym ograniczeniu węglowodanów oraz znacznym zastąpieniu ich tłuszczem oraz białkiem. Zmianie ulegają proporcje makroskładników. Zgodnie z tą dietą tłuszcze pokrywają 25-45 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nie istnieje ścisła reguła dotycząca dopuszczalnej ilości węglowodanów. Niektóre diety zalecają nawet mniej niż 10 proc. węglowodanów. Inne są mniej restrykcyjne pod tym względem.
Dieta niskowęglowodanowa – co jeść? Przede wszystkim zaleca się mięso oraz produkty mięsne, a także ryby i jaja. Wskazane są naturalne przetwory mleczne takie jak sery, twaróg oraz jogurty. Z owoców należy wybierać te z niską zawartością cukru, czyli borówki, truskawki, maliny, wiśnie i cytrusy. Rekomendowane warzywa to: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, sałata, rukola, bakłażan, szparagi, kalafior i brokuł. Diety niskowęglowodanowe biorą pod uwagę takie źródła tłuszczów jak: masło, olej rzepakowy, olej lniany oraz oliwa z oliwek. Poza tym warto postawić na awokado i różnego rodzaju orzechy. Natomiast zrezygnować należy przede wszystkim z pieczywa, makaronów, kasz, ryżu, a także rozmaitych słodkości: ciast, ciasteczek, batoników i czekoladek.
Jeżeli chcesz wiedzieć, czego jeszcze nie należy jeść, oraz zyskać też inne informacje na temat diety niskowęglowodanowej, zajrzyj na stronę https://centrumrespo.pl/odchudzanie/dieta-niskoweglowodanowa-co-nalezy-wiedziec/. Dowiesz się, jak na spalanie tkanki tłuszczowej wpływa dieta niskowęglowodanowa – redukcja masy ciała to w końcu główny cel.
Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna?
Dieta niskowęglowodanowa wzbudza kontrowersje wśród lekarzy oraz dietetyków, ponieważ wpływa na ograniczenie spożycia produktów pełnoziarnistych, owoców oraz warzyw. Oznacza również większą ilość tłuszczów, które w nadmiarze mają zły wpływ na ludzki organizm. Dieta niskowęglowodanowa skutki uboczne może mieć różne. Przede wszystkim wiąże się z ograniczeniem ilości błonnika, co sprzyja zaparciom. Podczas jej stosowania mogą też pojawiać się bóle głowy i niedobory witamin oraz składników mineralnych. Wzrasta ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Dieta niskowęglowodanowa efekty
Dieta niskowęglowodanowa nie powoduje szybszej ani efektywniejszej redukcji masy ciała niż dieta niskotłuszczowa. Pozwala na utratę zbędnych kilogramów w dość krótkim czasie, ale jej długotrwałe stosowanie może spowodować podwyższenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. W związku z tym należy wziąć pod uwagę, że dieta niskowęglowodanowa efekty zapewnia na początku pozytywne, ale ostatecznie może bardziej szkodzić.
Skorzystaj z pomocy dietetyka i wprowadź indywidualny plan diety
Każdy ma prawo korzystać z diety, jaka mu się podoba, ale najkorzystniejsze dla zdrowia jest sprawdzenie, co ma do zaoferowania dietetyk online. Specjalista zadba o to, aby nie trzeba było rezygnować z żadnych produktów. Na stronie https://centrumrespo.pl/oferta/ możesz przeczytać, jak dokładnie działa dietetyk on line. Osoby, które borykają się z problemami zdrowotnymi, najskuteczniej wesprze dietetyk kliniczny online. Najlepsi dietetycy online układają plan żywienia idealnie dopasowany do indywidualnych potrzeb.