K2 menachinon-7 to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, której organizm potrzebuje do syntezy białek. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie, wzmacnianiu kości i tkanki łącznej, w pracy nerek, uczestniczy we wchłanianiu wapnia oraz zapewnia współdziałanie wapnia z witaminą D. Dzięki składnikowi menachinon minerał kierowany jest bezpośrednio do tkanki kostnej i nie odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, w stawach i nerkach.
Czym jest K2 menachinon-7?
K2 menachinon-7 to witamina K2 https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-k, która odpowiada za proces krzepnięcia krwi. Witamina K 2 jest produktem ubocznym bakterii i znajduje się w sfermentowanej żywności i produktach pochodzenia zwierzęcego. Niewielka część witaminy K2 jest syntetyzowana w jelicie grubym. Uważa się, że menachinony w mniejszym stopniu niż filochinon przyczyniają się do całkowitego spożycia witaminy K w nowoczesnych dietach. Zalecana dzienna ilość witaminy sprzyja krzepnięciu krwi, a większe dawki pozytywnie wpływają głównie na problemy kostne i sercowo-naczyniowe. Aby zapewnić wyższe dzienne spożycie, które promuje zdrowe odżywianie kości, większość ludzi decyduje się na przyjmowanie suplementów diety.
K1 vs. K2: która jest lepsza?
Witamina K1 znajduje się w warzywach liściastych i tylko niewielka jej ilość jest wchłaniana przez organizm ludzki. Mianowicie tylko 10%. Witamina K2 znajduje się w sfermentowanej żywności i produktach pochodzenia zwierzęcego. Chociaż (w porównaniu ze stężeniem K1 w warzywach) witamina K2 jest zawarta w tych źródłach żywności w mniejszym stopniu, jest ona znacznie łatwiej przyswajalna przez organizm człowieka. Co ciekawe, chociaż niektóre badania wykazały pozytywny wpływ witaminy K2 na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, witamina K1 ma znacznie mniejszy wpływ na układ naczyniowy. Istnieją również spekulacje, że organizm ludzki sam może przekształcić K1 w K2, ale tylko niektóre zwierzęta mogą faktycznie przekształcić jedną formę witaminy K w inną. Zatem człowiek jest nadal zależny od przyjmowania K2 w postaci pożywienia lub suplementów diety.
Korzyści z K2 menachinon-7
Naukowcy z różnych krajów wielokrotnie badali witaminę K2 MK7 i odkryli, że ma ona wiele korzystnych właściwości dla organizmu człowieka.
Wśród głównych:
- Zapewnienie zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Poprawia stan ścian naczyń krwionośnych, oczyszcza je z nadmiaru wapnia, zapobiega rozwojowi zwężeń. Ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi. Zmniejsza o połowę ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
- Ochrona przed osteoporozą. Witamina K2 https://www.27th.pl/na-co-jest-witamina-k/ reguluje aktywność osteoklastów, uczestniczy w syntezie białka osteokalcyny, zapobiegając tym samym wypłukiwaniu wapnia z tkanki kostnej i poprawiając jego wchłanianie. Dlatego w celu zapewnienia większej skuteczności zaleca się przyjmowanie suplementów wapnia razem z witaminami K2 i D3.
- Zwalcza stan zapalny. Menachinon skutecznie łagodzi stany zapalne, w tym wywołujące rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. Regularne przyjmowanie witaminy K2 poprawia nie tylko zdrowie kości, ale także stawów.
- Zwiększona insulinooporność. Menachinon pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, dlatego zaleca się go stosować, jako środek wspomagający u osób zagrożonych cukrzycą.
Oznaki i konsekwencje niedoboru menachinonu
Objawy niedoboru witaminy K2 obejmują:
- Zaburzenie przewodu żołądkowo-jelitowego, problemy trawienne
- Krwotok z nosa
- Zaburzenie krzepnięcia krwi, długotrwałe gojenie się ran
- Zwiększone zmęczenie, utrata siły.
Długotrwały niedobór witaminy K2 w organizmie człowieka może wywołać rozległe krwawienia i zatykanie naczyń krwionośnych, a także doprowadzić do kruchości kości, reumatoidalnego bólu stawów i innych przykrych następstw.
Źródła menachinonu
K2 to niezbędna, ale mało znana witamina. Młody, zdrowy organizm jest w stanie sam wyprodukować wymaganą ilość menachinonu, ale jeśli przewód pokarmowy lub wątroba są zaburzone, ilość syntetyzowanej przez bakterie witamin maleje. W przypadkach, gdy niedobór witaminy K2 jest niewielki, można go łatwo uzupełnić, spożywając pokarmy bogate w menachinon.
Główne naturalne źródła witaminy K2 to:
- Soja
- Rośliny strączkowe
- Sery i produkty mleczne
- Różne rodzaje mięsa
- Łosoś
- Kapusta kiszona, pikle i inne produkty fermentowane
- Zielone warzywa.
Kiedy należy przyjmować witaminę K-2?
Witamina K2 polecana jest do stosowania:
- Z hipowitaminozą lub niedoborem witamin tej substancji
- Z terapią kortykosteroidami
- Poprawa kondycji i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
- Wzmocnienie tkanki kostnej, zapobieganie zapaleniu stawów
- Zwalczanie zaburzeń spowodowanych zaburzeniami anabolicznymi i energetycznymi
- Z chorobami tarczycy
- W leczeniu chorób przewodu pokarmowego, wątroby, nerek
- Z zaburzeniami krzepnięcia krwi
- Do profilaktyki i pomocy w walce z rakiem
- Wzmocnienie układu odpornościowego itp.
Witamina K2 jest również przypisywana kobietom w ciąży w celu zapobiegania procesom krwotocznym podczas porodu oraz tworzenia kości i zębów mlecznych u płodu. Menachinon jest również potrzebny dzieciom w pierwszych miesiącach życia, pomaga wchłaniać wapń i zapewnia prawidłowy rozwój kośćca. Zwykłym konsumentom bez wiedzy medycznej i farmakologicznej bardzo trudno jest wybrać dobrą witaminę K2. Jednak najlepszym suplementem diety jest K2 MK-7 100 lub 200 MCG Visanto - naturalna witamina o wysokiej biodostępności.