A dokładnie do punktu na ul. Jana Pawła II 1/1. Samorząd i organizacje charytatywne w Mikołowie postanowiły zorganizować akcję zapobiegającą marnotrawstwu żywności i jednocześnie pomóc najuboższym.
Święta, święta i po świętach, a większości z nas w lodówkach i spiżarniach zalegają produkty, których nie zjedliśmy lub nie wykorzystaliśmy do przygotowania świątecznych potraw. Co zrobić z taką żywnością, by nie wylądowała w koszu? Nie pozostaje nic prostszego, jak zapakować ją w możliwie dużą torbę i udać się do punktu akcji DzielenieŁączy.
Tu możemy podzielić się posiłkiem z potrzebującymi. Inicjatywa pozwala nie tylko na zapobieganie marnotrawstwu żywności, co staje się niewłaściwą ogólnoświatową tendencją, ale także zapewnia pomoc osobom, które potrzebują naszej pomocy. Dary możemy przynosić w godzinach od 7:30 do 19:00.
Po świątecznych uroczystościach często w naszych domach zostaje góra jedzenia, którego sami nie jesteśmy w stanie zjeść! W tym roku może być inaczej! Przyjdź na Jana Pawła 1/1 i podziel się posiłkiem – apelują na Facebooku organizatorzy akcji.
Jakie produkty można przynieść do jadłodajni?
- takie, które sami moglibyśmy zjeść lub chcieli otrzymać
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpiecznie dla zdrowia)
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
- wyroby/przetwory własnej roboty, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania
- sery, jogurty, twarogi
Jakich produktów nie należy pozostawiać w jadłodajni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa – te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka
- potraw zawierających surowe jaja
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”)
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się kontenerach na odpady
- alkoholu
Organizatorzy akcji przestrzegają również osoby, które będą korzystać z darów, by rozważnie podchodziły do produktów i oceniały żywność przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, dotyku i smaku, a także uważnie czytały informacje na opakowaniach.
Weźmiecie udział w akcji? Czekamy na Wasze komentarze!