Wiadomości z Mikołowa

Tak mikołowianie święcili pokarmy

  • Dodano: 2018-04-02 11:15

Mikołowianie w sobotnie przedpołudnie udali się z koszyczkami do wielu kościołów. Szczególnie tłumnie było, jak zawsze w Bazylice św. Wojciecha i u Salwatorianów.

Zwyczaj święcenia pokarmów w chrześcijaństwie ma źródło w obrzędach pogańskich, a także wczesnośredniowieczną tradycję. Błogosławieństwo żywności sięga VII wieku, a święcenie chleba i jaj praktykuje się od XII wieku. Na gruncie polskim obrzęd ten został wprowadzony – zgodnie z adnotacjami w pismach kościelnych – na przełomie XIII i XIV wieku.

Warto zauważyć, że zwyczaj przynoszenia do kościoła pokarmów do poświęcenia przyjął się na Śląsku dopiero w latach 70. i 80. XX wieku, ze względu na osiedlających się w naszym regionie mieszkańców centralnej Polski. Przez wpływy czeskie i niemieckie, gdzie przynoszenie pokarmów do poświęcenia nie jest znane i praktykowane Ślązacy do tej pory nie znali tego zwyczaju.

Dziś z badań CBOS wynika, że obrzędzie Wielkanocnym uczestniczy 95% obywateli Polski. Wśród nich są oczywiście mieszkańcy naszego miasta, którzy w Wielką Sobotę tłumnie wypełnili mikołowskie kościoły. Zobaczcie zdjęcia dokumentujące święcenie pokarmów!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również