Mikołów - portal miejski mojMikolow.pl

Wiadomości z Mikołowa

Tłusty Czwartek 2020: Sprawdź przepis na pączki i zobacz najlepsze memy!

  • Dodano: 2020-02-20 08:00, aktualizacja: 2020-02-19 20:34

Dziś tłusty czwartek. Przed cukierniami w całym Mikołowie powoli ustawiają się kolejki, a na naszych stołach rosną stosy słodkości. To zdecydowanie ulubiony dzień w roku każdego łasucha.

Tłusty czwartek przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. To święto, jak wiele innych, jest tradycją o korzeniach pogańskich, gdzie symbolizował pożegnanie zimy. Co ciekawe, w dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem, słoniną, kapustą. Na stołach nie brakowało też trunków.

Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki

Ta przekąska znana była już w starożytnym w Rzymie, wtedy jednak podobnie jak w średniowieczu, nadziewano ją mięsem lub tłuszczem. Słodkie pączki pojawiły się później w krajach arabskich i stamtąd zawędrowały na europejskie stoły.

Tradycja mówi, że w tłusty czwartek każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Nieco mniej są popularne faworki, czyli chruściki. Nic zatem dziwnego, że w tłusty czwartek przed każdą cukiernią stoją gigantyczne kolejki.

Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Żeby spalić jednego pączka, powinniśmy przez co najmniej 30 minut truchtać lub 40 minut jeździć na rowerze. Jednak w ten jeden dzień w roku nie powinniśmy się tym przejmować. Treningi możemy zacząć jutro.

Przepis na pączki:

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 7,5 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Drożdże ucieramy z mlekiem i cukrem - odstawiamy do wyrośnięcia. Z pozostałych składników wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy drożdżowy zaczyn oraz spirytus. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość można formować pączki. Drożdżowe kuleczki smażymy w głębokim tłuszczu. Smalec powinien być przeźroczysty, dopiero wtedy należy przystąpić do smażenia. Gdy pączki osiągną złocisty kolor, są już prawie gotowe. Wyciągamy je na talerz, czekamy, aż przestygną i obsypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Zobaczcie najlepsze memy o Tłustym Czwartku!

Tłusty Czwartek 2019

Galeria zdjęć

następne zdjęcia »

Zobacz także

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.