Mikrobiota jelitowa jest zaangażowana w procesy trawienne i syntezę witamin, ale pełni też inne zadania. Jej różnorodność może wpływać na nasz mózg, metabolizm i skórę, dlatego bardzo ważne jest, aby zadbać o zdrowie jelit. Czy wiesz, jak dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu odgrywa maślan sodu?
Maślan sodu – substancja, która pomaga mieszkańcom naszych jelit
Pożyteczne bakterie probiotyczne bytujące w jelitach na skutek naturalnych procesów fermentacji błonnika wytwarzają kwas masłowy, czyli maślan sodu. Ta substancja stanowi główne źródło energii dla kolonocytów – komórek nabłonkowych okrężnicy. Mikrobiota człowieka jest niezwykle różnorodna, a każdy z nas ma w swoich jelitach unikatowy zestaw mikroorganizmów. Im większa różnorodność ekosystemu jelitowego, tym łatwiej utrzymać wewnętrzną równowagę, a co za tym idzie – dobre samopoczucie. Zdrowie zaczyna się w jelitach, gdzie zachodzą ważne procesy trawienne oraz dochodzi do produkcji witamin. Ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu odgrywają zarówno pożyteczne organizmy bytujące w przewodzie pokarmowym, jak i produkowane przez nie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym maślan sodu.
W jaki sposób kwas masłowy wpływa na nasz organizm?
Suplementy diety z maślanem sodu mogą być przyjmowanie pomocniczo w terapii IBS, czyli zespołu jelita drażliwego. Ten kwas tłuszczowy jest suplementowany także przez osoby cierpiące na choroby zapalne jelit lub biegunki po antybiotyku. Zwiększenie podaży kwasu masłowego może poprawić nasze samopoczucie poprzez normalizowanie funkcji motorycznych jelit, wzmacnianie integralności ich bariery oraz zróżnicowanie mikrobioty. Maślan sodu jest szczególnie ceniony przez osoby skarżące się na bóle w jelitach oraz uczucie nagłego parcia – dzięki suplementacji i prawidłowej diecie można zredukować przykre objawy.
Dieta na zdrowe jelita – co jeść, aby pobudzić produkcję maślanu sodu?
Niestety, maślan sodu jest substancją, której nie wprowadzimy do naszych jelit przy pomocy diety – kwas masłowy zostanie zaabsorbowany przez górne części przewodu pokarmowego. Mikrobiota potrzebuje jednak pewnych składników, dzięki którym jest w stanie produkować jeszcze więcej kwasu masłowego. To błonnik pokarmowy, inulina oraz skrobia oporna, które znajdziemy między innymi w:
- otrębach pszennych,
- wiórkach kokosowych,
- migdałach,
- białej i czerwonej fasoli,
- płatkach żytnich,
- suszonej brzoskwini.
Do naszej diety powinniśmy włączyć pełne ziarno, warzywa i owoce – dzięki temu mikroorganizmy bytujące w jelitach będą w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cenny maślan sodu.
Który suplement diety z maślanem sodu warto wybrać?
Terapia kwasem masłowym nie zawsze będzie skuteczna – dotyczy to przypadków, gdy decydujemy się na przyjmowanie suplementów w standardowej formie. Dawka maślanu sodu zawartego w twardej tabletce nie dotrze do jelit, przez co nie przyniesie oczekiwanego efektu. Jedynym skutecznym sposobem na szybkie dostarczenie sobie porcji kwasu masłowego jest przyjmowanie suplementów w postaci mikropeletek, czyli niewielkich cząsteczek spakowanych w kapsułkę. Dzięki temu krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są chronione przed działaniem enzymów znajdujących się w górnych odcinkach przewodu pokarmowego, a substancja czynna jest stopniowo uwalniana w jelitach.