W dzisiejszych czasach dużą wagę przywiązujemy do tego, co jemy. Coraz popularniejsze stają czytanie etykiet i zwracanie uwagi na skład produktów. Nic więc dziwnego, że także w przypadku lecytyny pojawiają się komentarze zarówno pozytywne, jak i negatywne. Wynika to z faktu, iż istnieją substancje, które negatywnie organizm oraz pozytywnie. Dowiedz się jakie lecytyny sojowe możemy spotkać w żywności oraz jaki to ma wpływ na nasz organizm.
Właściwości lecznicze lecytyny
Jak każdy rodzaj lecytyny również ta sojowa ma pozytywny wpływ na cały organizm. W szczególności doceniana jest za dobroczynny wpływ na pracę mózgu, tkanki nerwowej oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo lecytyna sojowa opóźnia proces starzenia się skóry oraz wspomaga działanie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Polecana jest sportowcom, ponieważ przyspiesza regenerację, jak i zwiększa wydolność mięśni. W ostatnim czasie stosowana jest również w celach leczniczych przy niektórych zaburzenie psychicznych, a także ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zapotrzebowanie na lecytynę zwiększa się nie tylko w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, ale również jest ona polecana kobietom w ciąży. Jako suplement diety przyjmowana jest również przez wykładowców, studentów oraz osoby starsze.
Lecytyny sojowe i jej zastosowanie
Lecytyna sojowa znajduje swoje zastosowanie nie tylko w produktach spożywczych, ale również kosmetycznych. W pierwszym wypadku najczęściej spotykamy ją przy wyrobach cukierniczych gdzie pełni funkcję emulgujące. W kosmetyce znajduje ona decydowanie szerszeń zastosowanie. Przede wszystkim wykazuje ona działanie pielęgnacyjne oraz zwiększa kondycję skóry i włosów. Polecana jest również przy leczeniu różnych schorzeń takich jak łuszczyca czy trądzik. Lecytyny sojowe wykorzystywane są również w różnego rodzaju maseczka złuszczająca, gdyż ułatwiają one dotarcie do warstw zrogowaciałego naskórka, dzięki czemu sprawiają, że możliwe jest zdecydowanie głębiej wnikanie substancji aktywnych kosmetyków. Substancja ta jest szczególnie polecana osobom, które mają nadmiernie wysuszoną skórę, gdyż chroni ona przed utratą wody. Lecytyna stosowana jest również przy redukcji drobnych zmarszczek. Jeżeli chodzi o włosy, substancja ta nadaje im blasku oraz opóźnia procesy starzenia.
Lepsza i gorsza lecytyna – poznaj różnicę
W ostatnim czasie dużo mówi się o pozytywnym i negatywnym działaniu substancji oznaczonych symbolem E 322 na człowieka. Wynika to głównie z faktu, że lecytyny pochodzenia naturalnego zostały zastąpione tymi modyfikowanej genetycznie. Również w przypadku kosmetyków stosowanie tych zamienników może powodować liczne reakcje alergię i wysypki. Z tego powodu osoby, które są uczulone na soję powinny unikać produktów oznaczonych tych symbolem. Możemy również zwrócić uwagę na etykiety. Oznaczenie bez GMO sugeruje, że wszystkie składniki danego produktu są pochodzenia naturalnego i nie były modyfikowane genetycznie, dzięki czemu zachowują swoje prozdrowotne właściwości pozostając bezpieczne dla organizmu.