Środki i oleje smarne są niezbędne w branży spożywczej, jednak przy ocenie ich jakości i skuteczności poza właściwościami smarnymi pod uwagę brane jest również bezpieczeństwo ich stosowania. Zanieczyszczenie artykułów spożywczych w procesie produkcyjnym i procesie pakowania jest ogromnym zagrożeniem dla konsumentów. W związku z tym zarówno środki, jak i oleje smarne muszą spełniać określone wymagania w zakresie kryteriów technicznych i norm higienicznych.
Znaczenie i ryzyko stosowania środków smarnych w branży spożywczej
Środki smarne wykorzystywane w branży spożywczej powinny spełniać wysokie wymagania i wyśrubowane normy. Niewywiązanie się z nałożonych na producentów wymagań lub stwierdzenie nawet minimalnej ilości niedopuszczalnych smarów wiąże się z ogromnymi stratami, a nawet wycofaniem całej linii produkcyjnej. Właśnie dlatego środki smarne przeznaczone do zastosowania w branży przemysłowej muszą spełniać certyfikaty przemysłowe, a także powinny być zgodne z wymogami narzuconymi przez NSF (z ang. National Sanitation Foundation) - niezależną organizację, która wydaje certyfikaty i gwarantuje, że produkty są przetestowane i mogą być dopuszczone do obiegu. NFL jest organizacją pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych.
Klasy spożywcze smarów
Aby wykluczyć ryzyko wycofania linii produkcyjnych skażonych środkiem smarnym, producenci żywności stosują środki z odpowiednim oznaczeniem klasy spożywczej. Klasy te wskazane Narodowy Instytut Sanitarny obejmują:
- NSF H1 – środki smarne klasy spożywczej (dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością)
- NSF H2 – standardowe środki smarne (niedopuszczone do kontaktu z żywnością).
W przypadku klasy dopuszczającej smary do kontaktu z żywnością, stwierdza się ich obojętność smakową, zapachową oraz fizjologiczną. Istotne, aby produkty z branży spożywczej nie zawierały toksycznych substancji, które zaliczane są do czynników niepożądanych, a więc dyskwalifikujących dopuszczenie produktu do dalszego obiegu.
Zastosowanie środków smarnych w przemyśle spożywczym
Środki smarne wykorzystywane w przemyśle spożywczym znajdują zastosowanie m.in. przy smarowaniu łańcuchów, np. w systemach transportowych w urządzeniach do wypalania i suszenia, w maszynach i urządzeniach piekarniczych. Z kolei najczęściej wykorzystywaną grupą środków smarnych w tej branży są oleje wysokotemperaturowe. Dostawcą smarów do wysokich temperatur jest Deforin - firma, która oferuje wysokiej jakości środki smarne dostosowane do wymogów branży spożywczej.
Odpowiednie smarowanie jest również niezbędne w przypadku branży piekarniczej czy przy produkcji puszek (smarowanie łańcuchów transportowych). W obu tych przypadkach wykorzystuje się smar do wysokich temperatur, który sprosta nawet najbardziej wymagającym standardom, również w zakresie higieny żywności, przez co wytwarzane produkty nie mają posmaku oleju i są dopuszczone do sprzedaży. Wymogi spożywcze i specyficzne środowisko wysokich temperatur nakładają na producentów obowiązek dostosowania się do rygorystycznych standardów.