Jeśli chodzi o dietę i raka, istnieje wiele wspólnych pytań i mitów. Przeczytaj, aby dowiedzieć się, w jaki sposób stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Jak zdrowa dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na raka ?
To, co jemy i pijemy, może wpływać na nasze zdrowie na wiele sposobów. Spożywanie zbyt dużej ilości słodzonych potraw i napojów lub żywności o wysokiej zawartości kalorii (w tym fast foodów) może ułatwić przybieranie na wadze. Otyłość jest przyczyną 13 różnych rodzajów raka. Stosowanie zdrowej diety pomaga utrzymać zdrową wagę lub stracić na wadze, co może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W przypadku raka nie ma żadnych gwarancji.
Ogólna dieta ma większy wpływ na ryzyko zachorowania na raka niż poszczególne produkty spożywcze. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą również wpływać na ryzyko zachorowania na raka. Więcej na jedzmy-zdrowo.pl
Jakie są niektóre produkty i napoje powodujące raka ?
Istnieją pokarmy, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ale ich spożywanie nie oznacza, że na pewno na niego zachorujesz. Aby uzyskać zdrową, zrównoważoną dietę, ogranicz przetworzone i czerwone mięso. Jedzenie dużej ilości przetworzonego lub czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita.
Alkohol powoduje 7 rodzajów raka. Dlatego, niezależnie od tego, jakie są Twoje zwyczaje związane z piciem, ograniczenie go zmniejsza ryzyko.
Żywność wysokokaloryczna i napoje słodzone. Żywność o dużej zawartości tłuszczu, cukru lub kalorii może utrudniać utrzymanie zdrowej wagi.
Czy istnieją pokarmy, które zapobiegają rakowi ?
Nie ma "super żywności", która gwarantuje, że nie zachorujesz na raka. Są jednak pewne produkty, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania, zwłaszcza w przypadku raka jelita. Jest to głównie żywność o wysokiej zawartości błonnika. Żywność i napoje takie jak ser i mleko również mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita.
Czy istnieje dieta "antyrakowa" ?
Nie ma jednej diety, która gwarantowałaby, że nie zachorujesz na raka. Jednak stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety może zmniejszyć ryzyko zachorowania. Często słyszymy, że zdrowa i zrównoważona dieta jest dla nas dobra, ale co to oznacza? Zdrowa i zrównoważona dieta oznacza spożywanie głównie owoców i warzyw, dużej ilości produktów pełnoziarnistych (takich jak brązowy makaron i pełnoziarnisty chleb) oraz zdrowych źródeł białka, takich jak świeży kurczak, ryby lub nasiona roślin strączkowych (w tym soczewica i fasola).
Najlepiej ograniczać przetworzone i czerwone mięso (takie jak bekon, kiełbaski i nuggetsy z kurczaka), wysokokaloryczną żywność (w tym fast foody), słodkie napoje (w tym napoje gazowane i energetyczne) oraz alkohol. Artykuły powstał we współpracy z serwisem topsuplementy.com