Prawie każdy z nas choć raz skorzystał z oferty gastronomicznej food trucka. Mobilne restauracje swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim dostępności, która sprawia, że dobre jedzenie z różnych zakątków świata można mieć na wyciągnięcie ręki. Korzyści dla klientów są oczywiste, dlatego w tym artykule chcemy zająć się drugą stroną, czyli tą zainteresowaną otwarciem własnego food truck. Jak to wygląda i na co zwrócić uwagę przy zakładaniu własnej, mobilnej restauracji?
Samochód gastronomiczny – ogólne zalety biznesu
Osoby decydujące się na rozpoczęcie swojej przygody z autami gastronomicznymi za główną ich zaletę podają mobilność. Ta faktycznie odgrywa ogromną rolę - nie od dziś wiadomo, że dobra lokalizacja w gastronomii jest połową sukcesu. Posiadając samochód gastronomiczny, możemy dowolnie zmieniać naszą lokalizację. Trzeba jednak pamiętać, że w miastach większość działek należy do gminy i aby znaleźć się w dobrej lokalizacji, należy uiszczać opłatę do miasta za wynajętą działkę.
Kolejnym elementem wpływającym na dużą atrakcyjność food trucków wśród przedsiębiorców jest relatywnie niski, stały i comiesięczny koszt prowadzenia biznesu. Samochód gastronomiczny można kupić na własność, wziąć w leasing albo wynająć. Każda z tych opcji okazuje się korzystna finansowo w porównaniu do inwestycji w stacjonarny punkt. Wyposażenie samochodu lub przyczepy gastronomicznej w odpowiedni sprzęt to nieporównywalnie niższe koszty niż uruchomienie restauracji.
Dwa wyżej omówione aspekty mają ogromny wpływ na trzeci, jakim jest zmniejszone ryzyko niepowodzenia względem tradycyjnego biznesu gastronomicznego. Zmniejszone koszty pozwalają dłużej utrzymać się na rynku i przetrwać gorsze momenty. Jako właściciele mamy czas na eksperymentowanie i próbowanie różnych metod reklamy. Natomiast mobilność pozwala nam sprawdzać wiele lokalizacji wybierając tę, która przynosi największe profity.
Jaki samochód gastronomiczny wybrać?
Wiedząc, jakie są główne zalety tego biznesu, warto zainteresować się tym, jak wybrać odpowiedni samochód gastronomiczny. W pierwszej kolejności zwróć uwagę na gabaryty auta. Zazwyczaj są to samochody typu van, które gwarantują swobodę pracy i pomieszczą całe wyposażenie niezbędne do prowadzenia działalności. Im lepiej przemyślana przestrzeń ładunkowa auta, tym łatwiejsze będzie jego dostosowanie do potrzeb gastronomii.
Wybierając auto warto również zwrócić uwagę na awaryjność samochodu. Bierz pod uwagę, że jest to źródło Twojego dochodu i gdy auto nie pracuje, Ty nie zarabiasz, dlatego wybieraj modele cenione za niską awaryjność.
Jeżeli zdecydujesz się na przerabianie auta własnym sumptem, pamiętaj o przepisach sanitarnych. Sanepid jasno określa wymagania jakie musi spełniać auto dopuszczone do pracy jako lokal gastronomiczny. Informację o wymogach można znaleźć w drugim załączniku do Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
Koszty biznesu
Samochód gastronomiczny może zostać przygotowany przez nas samych albo przez zewnętrzną firmę. Przy ustalania kosztów należy dokładnie policzyć co bardziej się nam opłaca. Najczęściej jest to właśnie oddelegowania zadania stworzenia auta zgodnego z naszymi założeniami do firmy, która się tym zajmuje.
Najczęściej na start należy przygotować kwotę kilkudziesięciu tysięcy złotych, ta jest mocno uzależniona od modelu auta jaki kupimy i jego stanu. Wśród kosztów dodatkowy znajduje się wspomniana opłata za postój na działce, opłaty za udział w festiwalach, marketing, pracownicy czy ZUS. Wiele z wymienionych kosztów jest ruchomych i bardzo trudno jednoznacznie określić jedną kwotę określającą koszty, nawet podanie widełków mija się z celem, bo będą one bardzo szerokie. Jest to biznes jak każdy inny i wymaga przygotowania odpowiedniego biznesplanu połączonego z analizą konkurencji.
Komu zlecić realizację przyczepy gastronomicznej?
Rozpoczynając działalność, warto korzystać z doświadczenia innych firm. Dlatego jeśli poszukujesz firmy, która przygotuje dla Ciebie projekt Twojego auta i go wykona, to doskonałym wyborem będzie firma BANNERT ze Śląska. Mogą pochwalić się wieloma realizacji na wysokim poziomie i o różnym stopniu skomplikowania. Najciekawsze projekty firmy umieszczone są na ich stronie, na której znajdują się również informacje o możliwym wynajem przyczep. Zachęcamy do sprawdzenia oferty BANNERT i życzymy powodzenia w biznesie.