Wiadomości z Mikołowa

Przyczepa gastronomiczna

  • Dodano: 2021-04-08 09:30

Przyczepy gastronomiczne na stałe wpisały się w krajobraz naszych miast i miasteczek. Ich sukces może nieco zaskakiwać, ale z drugiej strony mamy tutaj do czynienia z mobilnym biznesem w miarę łatwym do rozruszania i z dużą ilością osób chętnych na testowanie jedzenia z różnych miejsc.

Dla nikogo nie jest zaskoczeniem, że takie mobilne punkty żywności przywędrowały do nas z USA, nie zawsze moda z tego kraju na różne produkty czy zachowania przyjmuje się u nas, ale w tym wypadku tak było. Przyczepy z jedzeniem nie są rzeczą nową, jeżeli jesteś osobą nieco starszą, zapewne kojarzysz przyczepy z lat 90, które często nie były w najlepszym stanie a i gdyby sanepid miał dzisiejsze standardy, zapewne połowa tego typu obiektów nie byłaby dopuszczona do użytku. Na szczęście obecnie zdecydowana większość właścicieli swoich biznesów przestrzega wszystkich norm i dba o najwyższe standardy. Sprawdźmy czy przyczepa gastronomiczna to dobry pomysł na biznes.

Przyczepa gastronomiczna

Zacznijmy może od faktu, że Food truck to nie jest przyczepa gastronomiczna. Wiele osób mylnie nazywa przyczepy food truckami, a jak już sama nazwa wskazuje w jednym przypadku mamy przyczepę a w drugim samochód z jedzeniem. Zasadniczo dla konsumenta żadna różnica czy zje jedzenie z przyczepy czy samochodu gastronomicznego, ale już z punktu widzenia przedsiębiorcy wygląda to zgoła inaczej.

Przyczepa gastronomiczna jest tańsza od samochodu, ale z drugiej strony i tak potrzebujemy auta do jej ciągnięcia, chociaż przez większość czasu ta pozostaje w jednym miejscu, ale trzeba mieć to na uwadze. Mobilność jest oczywiście zaletą przyczep gastronomicznych, jednak najczęściej znajdujemy konkretny punkt i trzymamy się go miesiącami czy latami bez przestawiania przyczepy. Koszt pomiędzy autem a przyczepą jest istotny i warto mieć to na uwadze tworząc biznesplan. Przyczepa zazwyczaj jest na tyle lekka, że większość aut poradzi sobie z jej ciągnięciem.

Możliwości aranżacji przyczepy gastronomicznej są spore i doświadczony zespół ekspertów jak ten z firmy BANNERT jest w stanie przygotować przyczepę gastronomiczną zgodnie z wymogami klienta oraz tak aby ta zapewniała ergonomiczne stanowisko pracy. Odpowiednie zaaranżowanie przestrzeni nie jest łatwe, zwłaszcza gdy ma się ambicje tworzenia dużej ilości potraw i każdy centymetr miejsca jest na wagę złota. Naturalnie na rynku dostępne są różne rozmiary przyczep i zależnie od naszych potrzeb możemy wybrać długą 3,5 metrową przyczepę, a np. do sprzedaży lodów możemy zdecydować się na bardziej kwadratowy wariant przypominający niewielką budkę z lodami. Standardowo jedna ściana przyczepy jest otwierana i służy do przyjmowania i wydawania zamówień jak i prezentacji produktów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby takich otwieranych ścian było więcej np. 2 lub 3.
Przyczepa gastronomiczna to biznes jak każdy inny w gastronomii więc obowiązują cię te same przepisy względem zachowania standardów pracy i czystości co w przypadku restauracji. Wspomnieliśmy już co nieco o mobilności, ta jest najczęściej wymieniana jako zaleta przez przedsiębiorców mających własne przyczepy. Jednak ten atutu ma największe znaczenie na początku działalności, gdy jeszcze szukasz swojego miejsca do prowadzenia biznesu i sprawdzasz różne lokalizacje. Z czasem znajdziesz tą najlepszą i będziesz się jej zapewne trzymał.
Porównanie kosztów otwarcia restauracji i rozpoczęcia działalności z przyczepą gastronomiczną również wypada na plus przyczepy. Różnice są na tyle istotne, że wiele osób rozpoczynających przygodę w biznesie gastronomicznym z przyczepami, nigdy nie mogłaby sobie pozwolić na posiadanie czy wynajmowanie stacjonarnego lokalu gastronomicznego.

Gdy już określisz potencjał biznesowy swojego przedsięwzięcia, sprawdzisz dokładnie konkurencję oraz będziesz mieć wszystko policzone i wyjdzie Ci, że warto wejść w ten biznes, skorzystaj z pomocy firmy, która zjadła zęby na produkcji przyczep gastronomicznych. Przerabianie samemu sobie przyczepy po godzinach pracy zajmie Ci wiele czasu, który mógłbyś poświęcić na pracę i koniec końców wyjdzie Ci, że zamiast zaoszczędzić pieniądze to je straciłeś. BANNERT zajmuje się profesjonalnym przerabianiem przyczep oraz ich wynajmem. W swoim portfolio posiada szereg realizacji, które pokazują, że tej firmie można zaufać.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.