Wiadomości z Mikołowa

Przemysł spożywczy – stale rozwijający się gigant. O ogniwie łańcucha żywnościowego

  • Dodano: 2022-08-16 08:15, aktualizacja: 2022-08-16 08:31

Przemysł spożywczy, tuż obok rolnictwa, jest jednym z głównych członów gospodarki żywnościowej. Istnieje on nieprzerwanie od kilkunastu lat, a w jego skład wchodzą między innymi rzeźnie, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, przemysły warzywno-owocowe, przetwórstwa rybne i mięsne. Można więc śmiało stwierdzić, że przemysł spożywczy jest czymś, co nigdy nie stoi w miejscu – wręcz przeciwnie. Z roku na rok dochodzą do niego ulepszenia maszyn i elementów ułatwiających człowiekowi pracę, dzięki czemu produkcja zawsze jest na poziomie wskazującym często ponad normę. Jednak nie należy twierdzić, że tego typu praca jest czymś łatwym; osoby zatrudnione są często narażone na wiele ukrytych niebezpieczeństw tkwiących w produktach spożywczych.

Praca skuteczna – lecz niebezpieczna. Klasyfikacja poziomów ryzyka i zabezpieczeniach

W przemyśle spożywczym wyróżnia się trzy poziomy ryzyka, na które narażony jest pracownik. Różnią się one przede wszystkim stopniem zagrożenia wykonywanych czynności. Poziom najniższego ryzyka dotyczy pracowników, którzy zajmują się żywnością mało podatną na psucie się – najczęściej przeznaczoną do dalszej obróbki (najczęściej są to różnego rodzaju mrożonki, frytki czy popularne warzywa na patelnię). Kolejny poziom, na którym ryzyko wzrasta do miana „wysokiego”, jest procesowanie żywności niepakowanej, która słynie z szybkiego psucia się i jest przeznaczona do dalszego przetwarzania (najlepszym przykładem jest tutaj surowe mięso, które znane jest przede wszystkim z zazwyczaj krótkiego terminu przydatności). Maksymalnym ryzykiem określa się proces żywności szybko psującej się, która przeznaczona jest bezpośrednio do spożycia zaraz po otwarciu – są to między innymi sałatki czy uwielbiane przez wielu sushi. W zależności od poziomu zagrożenia, pracownicy przemysłu spożywczego muszą nosić specjalne stroje, które zapewniają im ochronę przed drobnoustrojami i jednocześnie ułatwiają im pracę. Odzież pracownika powinna być również dostosowana do warunków temperaturowych i dopasowana do wykonywanych przez danego pracownika zadań. Zbyt duże ubranie może całkiem spowolnić pracę, natomiast mniejsze otarcia (najczęściej: pachwin i pach). W doborze ubrań potrzebna jest więc wiedza z zakresu jakości i higieny pracy, a także znajomość współczesnych wymagań, jakie musi spełniać odzież robocza w przemyśle spożywczym.

Eksperckie podejście i współpraca z najlepszymi. O firmach z nietypowej branży odzieży roboczej

Obecnie istnieje coraz więcej firm, które zapewniają profesjonalną pomoc w doborze odpowiednich ubrań dla pracowników. Rozwiązują one częsty problem właścicieli firm, którzy najczęściej nie mają czasu na dokładne zapoznanie się ze wszystkimi informacjami dotyczącymi prawidłowej odzieży roboczej. Jednym z producentów i dystrybutorów odzieży przeznaczonej szczególnie dla osób pracujących fizycznie jest Elis. Firma oferuje pełen pakiet usług, począwszy od wykonania odpowiednich pomiarów u pracowników, aż do pełnego wyposażenia ich w odpowiednie ubrania i zajęcia się profesjonalną dostawą. Pełne możliwości poznasz na ich stronie internetowej znajdującej się pod linkiem https://pl.elis.com/pl/. Warto mieć na uwadze alternatywne i wygodne wyjście w kwestii zakupu odzieży, jakim jest właśnie współpraca z firmami, które zajmują się tym zawodowo.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.