Wiadomości z Mikołowa

Dieta dla cukrzyka a warzywa? Na te produkty zwróć szczególną uwagę

  • Dodano: 2020-10-21 13:15

Diabetycy powinni szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. Zastanawiasz się, jakie warzywa może zawierać dieta dla cukrzyka? Dowiedz się, które warzywa warto włączyć w swoją dietę, a jakich lepiej unikać.

Dbaj o swoje zdrowie - właściwa dieta dla cukrzyka

Osoby zmagające się z cukrzycą, oprócz przyjmowania odpowiednich leków, powinny również bacznie zwracać uwagę na to, co jedzą. Dieta dla diabetyka to temat złożony. Ważne jest, aby liczyć spożywane kalorie, istotna jest też regularność jedzenia i ilość posiłków. Nie można zapominać również o odpowiednim zbilansowaniu spożywanych potraw.

Dieta cukrzycowa powinna opierać się na ogólnie pojętych zdrowych nawykach żywieniowych. W tej jednostce chorobowej dość istotne jest regularne rozmieszczenie posiłków oraz ich zbilansowanie pod kątem zawartości białka, węglowodanów oraz tłuszczów.

Porcje posiłków powinny być niewielkie, ale za to częste, dlatego warto rozłożyć je w odstępach czasowych dwu- lub trzygodzinnych. Powinien to być sztywny podział na kilka posiłków dziennie, ale trzeba zachować tutaj pewną elastyczność, uwzględniając to, by pożywienie było przyjmowane o stałych porach. Warto też kierować się zasadami diety o niskim indeksie glikemicznym. No i pamiętajcie, by kontrola poziomu glukozy weszła Wam w nawyk”. - doradza Michał Wrzosek, prowadzący stronę michalwrzosek.pl.

Warzywa w diecie cukrzyka

Zastanawiając się, co powinien jeść cukrzyk, nie sposób pominąć warzywa. Mają niewiele kalorii i dużo błonnika, którego zapotrzebowanie u osób z cukrzycą jest dość wysokie - minimum 25 g dziennie. Jednak nawet wśród warzyw znajdują się produkty, które diabetycy powinni jeść w ograniczonych ilościach.

Dieta dla cukrzyka - które warzywa można jeść bez ograniczeń?

Niektóre warzywa składają się głównie z wody i nie zawierają praktycznie żadnych węglowodanów. Wśród produktów, które mają około 3% węglowodanów, zatem niewiele, znajdziemy m.in. ogórki, szpinak, szparagi, sałatę, czy rzodkiewki. Niewiele więcej cukrów znajduje się w brokułach, cukinii, papryce, pomidorach, czy kalafiorze.

Dieta dla diabetyka powinna być odpowiednio zbilansowana. Mimo to warzywa warto jeść do każdego posiłku. Różne i w różnej formie. Najlepiej surowe, ponieważ mają najwięcej witamin i minerałów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby dieta dla cukrzyka obfitowała także w warzywa duszone lub gotowane.

Istnieje jednak pewna grupa warzyw, na które trzeba uważać. Należą do nich m.in. buraki, dynia, marchewka, ziemniaki i warzywa strączkowe. Oczywiście diabetycy nie muszą rezygnować z tych produktów. Należy jedynie przedyskutować z lekarzem lub dietetykiem, w jakich ilościach można je spożywać.

Przykładowe przepisy dla diabetyków

Istnieje wiele potraw odpowiednich dla osób zmagających się z cukrzycą. Poniżej przedstawiamy 2 interesujące przepisy dla diabetyków.

Gulasz warzywny

Do rondla z wrzącą wodą wrzucamy liść laurowy i rozmaryn. Następnie pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i bakłażan. Kiedy papryka zmięknie, dorzucamy seler, starty na grubych oczkach. Następnie kilka pokrojonych pomidorów. Całość dusimy na niewielkim ogniu, do zgęstnienia. Doprawiamy odrobiną soli i ostrej papryki.

Bulion z kaszą jaglaną

Przygotowujemy wywar warzywny zgodnie ze swoimi upodobaniami. Następnie gotujemy kaszę jaglaną, kierując się wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Kiedy kasza jest gotowa, doprowadzamy wywar do wrzenia. W misce rozbijamy jajko i mieszamy je widelcem. Cienką nitką wlewamy jajko do wywaru, żeby powstał „makaron”. Bulion z jajkiem podajemy z kaszą i świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.