Wiadomości z Mikołowa

Kawa - w jaki sposób można przyrządzić ten napój?

  • Dodano: 2019-12-23 14:15

Poranek bez kawy to dla wielu z nas scenariusz nie do przyjęcia. Uwielbiamy ten napój pod wieloma postaciami. Dlatego warto poznać bliżej sposoby przyrządzania najpopularniejszych wersji kaw. Czym one różnią się od siebie?

Kawa – jaka jest jej historia?

Historia tego napoju zaczyna się w Etiopii. To w tym kraju właśnie kawowiec występuje w warunkach naturalnych. Już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem ziarna tej rośliny były spożywane z masłem i solą. Pierwsze plantacje założono już w drugiej połowie VI wieku. Jednak sposób parzenia kawy opracowano najprawdopodobniej w Jemenie w okolicach XIV wieku. Pierwsza kawiarnia została otwarta w Stambule. W Europie kluczową datą jest rok 1647 i powstanie słynnej weneckiej „Cafe Florian”. W Polsce zaś kawa pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Wcześnie była znana regionalnie, chociażby w Kamieńcu Podolskim. Napój ten przyrządzano tam specjalnie dla wojsk osmańskich. Dziś kawa zdecydowanie różni się od tej znanej w ludziom w XVII wieku.

Kawa – jak możemy ją przyrządzić?

Na światowym rynku kaw dominuje arabika. Obecnie stanowi ona 70% wszystkich gatunków. Drugą pod tym względem jest kongijska robusta, która wypełnia około 30% rynku. Około jednego procenta udziału ma z kolei liberika. Gatunki te można ze sobą mieszać, uzyskując ciekawe kompozycje smakowe i aromatyczne. Wielu producentów stawia jednak na kawy w pełni złożone z arabiki lub ziaren pochodzących z konkretnego kraju. Taka kawa jest dostępna chociażby pod tym linkiem http://ctdepot.pl/kategoria-produktu/kawy/. Napój ten można przyrządzić na wiele sposobów. Najbardziej wyrazistą wersją jest espresso. To mocny napar o pojemności 25 ml, który jest niezwykle mocny w smaku i silnie pobudzający. Dlatego w kawiarniach dostaniemy do niego wodę. Służy ona do przepłukania kubków smakowych, co pozwoli na jeszcze większe doznania smakowe. Espresso to kawa, która stanowi także bazę do innych rodzajów kaw. Przyda się chociażby do parzenia americano. Kawa ta powstaje w wyniku dolania do espresso gorącej wody. Tak przygotowany napój jest serwowany w szklance większej niż 150 ml.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.