Mikołów - portal miejski mojMikolow.pl

Wiadomości z Mikołowa

Listeria w żółtym serze! Kupiłeś go? Wyrzuć natychmiast!

  • Dodano: 2019-08-17 17:30, aktualizacja: 2019-08-17 20:40

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii sera żółtego polskiego producenta. Spożycie może prowadzić do choroby zakaźnej - listeriozy!

Władze Kanady, gdzie których trafiła skażona partia żółtego sera produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI niezwłocznie poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce o zanieczyszczeniu bakterią Listeria monocytogenes. Ostrzeżenie wydane przez GIS w piątek dotyczy jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach. 

Jak informuje sanepid, spożycie zanieczyszczonej żywności może wywołać chorobę zwaną listeriozą, szczególnie groźnej dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu skażony produkt. Ser żółty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

Czym jest listerioza?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia? Na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia, a u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu