Wiadomości z Mikołowa

Jak wybrać pojemniki ze stali nierdzewnej?

  • Dodano: 2019-08-06 14:00

Wyposażenie gastronomii jest niezwykle istotnym czynnikiem sukcesu każdego biznesu restauracyjnego.

Oprócz chwytliwej nazwy czy fantastycznego wystroju warto pomyśleć o tym, w jaki sposób wyposażyć część kuchenną, zmywalnię czy zaplecze. Przy tej kwestii trzeba wziąć pod uwagę co najmniej kilka rzeczy: zgodność z wymaganiami Sanepidu, cenę, jakość, trwałość i reputację wybranego dystrybutora lub producenta. Wybór odpowiedniego wyposażenia to może być naprawdę twardy orzech do zgryzienia, szczególnie wtedy, kiedy tak naprawdę brak nam doświadczenia w tego typu kwestiach. Co powinniśmy wziąć pod uwagę przy doborze elementów wyposażenia? 

Pojemniki ze stali nierdzewnej - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?

Istnieje wiele takich elementów wyposażenia, bez których ciężko byłoby nam wyobrazić sobie funkcjonowanie każdego lokalu gastronomicznego. Oczywiście, wiele elementów takiego wyposażenia uzależnionych jest od rodzaju lokalu, jaki zamierzamy otworzyć lub zmodernizować, ale zawsze warto być wyposażonym w uniwersalne, przydatne w gastronomii rzeczy. Jednymi z nich są pojemniki ze stali nierdzewnej, które mogą ułatwić nam codzienną, ciężką pracę w kuchni, ale nie tylko. 

Pojemniki ze stali nierdzewnej spotykamy w naprawdę wielu miejscach - czasami są w zasięgu naszego wzroku (na przykład możemy zobaczyć przechowywane w nich lody), ale w dużej mierze pełnią rolę integralnej części wyposażenia kuchni w lokalach gastronomicznych. Takie pojemniki łatwo utrzymać w czystości - wilgoć, osady, zabrudzenia, plamy z nawet wyschniętego tłuszczu czy trudne do usunięcia zacieki nie sprawiają problemu w przypadku stali nierdzewnej. Wystarczy dokładnie umyć pojemniki, aby pozbyć się brudu i zdezynfekować je, by przechowywać w nich coś innego. Takie pojemniki są uniwersalne i mogą być wykorzystywane do przechowywania wielu rodzajów produktów, nawet przez dłuższy czas. W połączeniu z szafami chłodniczymi czy jako elementy regału, pozwalają utrzymywać czystość i higienę w całej kuchni. 

Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki ze stali nierdzewnej? 

Oczywiście, warto wziąć pod uwagę cenę takich pojemników. Z pewnością będzie ona uzależniona od wybranego rodzaju, wielkości czy głębokości takiego pojemnika - większe pojemniki mogą okazać się droższe. Cena nie powinna być jednak jedynym wyznacznikiem zakupu lub jego braku, warto zapoznać się z dokładną specyfikacją czy opinią innych kupujących ten produkt. 

Warto także przeanalizować, jaką wielkość pojemników ze stali nierdzewnej powinniśmy wybrać do swojego biznesu. Kupno zbyt wielkich pojemników oznacza konieczność zrobienia dla nich odpowiedniej przestrzeni, zbyt małe pojemniki mogą nie pomieścić wszystkich przedmiotów czy potraw, jakie byłyby na to przeznaczone. 

Oczywiście, jak najbardziej możesz prowadzić biznes gastronomiczny bez pojemników ze stali nierdzewnej, jednak musisz liczyć się z tym, że utrzymywanie ich w czystości, szczególnie przy dynamice działań w kuchni, może być sporym wyzwaniem. Zazwyczaj w takich pojemnikach przechowywany jest dany rodzaj produktu czy składników, ale co w sytuacji, gdy szybko musimy zmienić zawartość? Pojemniki ze stali nierdzewnej łatwo przystosować do innego produktu, podczas gdy tworzywa innego rodzaju mogą być ciężkie do adaptacji. Elementy ze stali nierdzewnej mogą posłużyć Ci przez długie lata działania i rozwoju restauracji, a Twój zespół doceni wygodę użytkowania i utrzymywania takich pojemników w nieskazitelnej czystości.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojMikolow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.